Zo kies je de juiste producten voor je wavy haar — Wave after wave (2024)

In de Wavy Girl-wereld word je overspoeld door producten. Het ene haarproduct belooft nog betere resultaten dan het andere. En toch lijkt voor jou niets te werken. Hoe komt dat? Waarschijnlijk kies je de verkeerde producten voor je haartype. In dit blog lees je waarom producten niet voor jou werken én hoe je dan wel de juiste producten kiest.

Waarom werken krulproducten niet?

De vaakst voorkomende reden waarom producten niet werken, is omdat je ze baseert op je krultype. Niet gek, want dat zetten producenten op de verpakking. Staat er dat een shampoo, conditioner of gel bedoeld is voor krullen? Dan zal het wel werken. Toch?

Nee, helaas is het niet zo simpel. Onder de categorie krullen vallen namelijk heel veel verschillende haartypen. Waves, krullen en kroes. Dik en dun haar. Droog en vet haar. Lang en kort haar. Is er één product dat voor al deze soorten haar werkt?

Je raadt het al: dat is er niet. Daarom kies je jouw producten niet op basis van hoe het krult, maar op basis van hoe het zich gedraagt.

En daar gaan we nú dieper op in.

Shampoo kiezen voor wavy haar

Bij het kiezen van shampoo spelen twee hoofdfactoren een rol: je haar zelf en het water waarmee je je haar wast.

Factor 1: je haar

We beginnen met je haar zelf. Voor het kiezen van een shampoo maakt het vooruit uit hoe snel het vet wordt. Heb je vet haar, kies dan een sterk reinigende shampoo die alle olie uit je haar wast. Vaak zijn dit doorzichtige shampoos.

Heb je droog haar, dan ga je voor een voedende shampoo met zacht reinigende ingrediënten. Deze shampoos zijn vaak crème-achtig van structuur.

Vaak helpt het om verschillende shampoos te hebben, zodat je kunt afwisselen. In dit blog lees je hoe ‘hair cycling’ werkt.

Factor 2: je water

Dan over naar het water waar je je haar mee wast. Dit kan zacht of hard zijn. Geen idee wat dit betekent? Op mooiwater.nl check je de waterhardheid van jouw woonplaats. Via het waterschap van je regio kun je vaak ook de waterhardheid op je adres controleren.

Geen zin om dit op te zoeken of zeggen de getallen je weinig? Een kenmerk van hard water, is dat je sneller last hebt van kalk. Is je douchekop wit van de kalk en moet je je waterkoker regelmatig ontkalken? Dan is je water hard. Hoeft dit zelden, dat is je water aan de zachte kant.

Wat betekent dit voor je shampooroutine? Als je hard water hebt, moet je vaker de kalk en mineralen van je haar wassen. Dat doe je met een clarifying of chelating shampoo. Wat dat zijn, lees je hier. Als je zacht water hebt, hoef je dit veel minder vaak te doen.

Conditioner kiezen voor haar met slag

De volgende stap in je haarroutine, is conditioner. De keuze hiervoor hangt wederom af van verschillende factoren: hoe gezond je haar is, welke textuur het heeft en hoe de luchtvochtigheid is. We bespreken ze.

Goed om te weten: deze tips gelden voor zowel de conditioner die je uitspoelt als voor je leave-in conditioner.

Factor 1: de gezondheid van je haar

Haar dat gezond is, heeft weinig extra verzorging nodig. Bij de keuze voor een conditioner kun je dus gaan voor een lichte variant, zodat je de klitten makkelijk uit je haar krijgt. Te veel conditioner op gezond haar, zorgt alleen maar voor verzwaring. En dat is zonde.

Is je haar beschadigd, heel lang of erg droog? Dan kun je de extra verzorging wel goed gebruiken. Kies voor een voedende conditioner of een haarmasker, om je haar weer zacht en glanzend te maken.

Tip voor gevorderden: beschadigd haar reageert vaak goed op proteïne. Kies voor een conditioner waar proteïnen inzitten om je haar nog beter te verzorgen. Je herkent proteïne op de ingrediëntenlijst aan de woorden ‘hydrolyzed’ en ‘proteïn’. Daartussenin staan vaak de producten ‘soy’, ‘wheat’ of ‘corn’. Ook amino acids zijn proteïnen.

Factor 2: de textuur van je haar

De volgende factor die invloed heeft op je keuze voor conditioner, is de textuur. Ofwel: hoe dik of dun één haar is. Is je haar fijn - je voelt het niet of nauwelijks als je het tussen duim en wijsvinger beweegt - dan heb je genoeg aan een lichte conditioner.

Is je haar dik - je voelt het duidelijk draaien als je het beweegt tussen duim en wijsvinger - dan doe je er goed aan om een voedende conditioner te kiezen. Dik haar is van nature vaak droger, en heeft dus meer hulp van buitenaf nodig.

Ook hier een tip voor gevorderden: fijn haar heeft vaak baat bij wat extra structuur. Die krijg je door een conditioner met proteïnen te gebruiken. Dik haar reageert hier vaak slechter op, tenzij het erg beschadigd is.

Factor 3: de luchtvochtigheid

Tot slot is de luchtvochtigheid een goede om mee te nemen in je keuze voor conditioner. Als die hoog is, haalt je haar namelijk al hydratatie uit de lucht. Het heeft dan minder hulp nodig uit een fles.

Is de lucht droog, dan kan je haar juist wel wat extra hulp gebruiken.

Hoe weet je wat de luchtvochtigheid is? Je kunt het natuurlijk checken, bijvoorbeeld op Buienradar. In Nederland ligt de luchtvochtigheid meestal tussen de 60 en 80 procent.

Uiteraard kun je ook gewoon kijken naar het weer. Als het regent, drukkend aanvoelt of mistig is, dan is de luchtvochtigheid vaak hoog. Bij een hoge luchtvochtigheid krijg je sneller last van pluizig haar.

Vriest het of zijn je handen, ogen en lippen droog? Dan is de luchtvochtigheid laag. Aan je haar merk je vaak dat het statisch wordt. Het ultieme teken dat het tijd is voor een haarmasker.

Stylingproducten kiezen voor je waves

Tot slot zijn daar je stylingproducten. En je raadt het al: ook hier spelen verschillende factoren een rol bij je keuze. Uiteraard je haartype, maar ook de luchtvochtigheid en je gewenste resultaten. We nemen ze door:

Factor 1: je haartype

Ook bij het kiezen van een styler speelt je haartype een rol. Maar: niet de hoofdrol. Die is voor iemand anders. Toch lichten we de basics even uit.

Heb je fijn en dun haar, dan gaat de voorkeur uit naar een licht product. Bijvoorbeeld een vloeibare gel, een foam met hold of een haarspray. Kies je voor een te zware styler, dan is het volume waarschijnlijk ver te zoeken.

Bij dikker haar is dat volume er vaak vanzelf. In plaats daarvan wil je er juist voor zorgen dat je waves op hun plek blijven. Daarvoor heb je hold nodig. Die krijg je van een stevigere gel, mousse of custard.

Factor 2: de luchtvochtigheid

Dan over naar de volgende factor, en dat is het weer. En dan met name de luchtvochtigheid. Hoe verder die van het gemiddelde afwijkt, hoe meer hold je nodig hebt.

Bij een hoge luchtvochtigheid gaan je krullen namelijk snel pluizen. Je hebt dan een gel nodig die dit tegenhoudt. Let bijvoorbeeld op ingrediënten zoals polymeren. De VP/VA copolymer is de meest voorkomende.

Bij een lage luchtvochtigheid zakken je waves juist snel uit. Ook dan wil je dat je gel of styler genoeg hold bevat om dat uitzakken te voorkomen. Wederom zijn polymeren je beste vriend.

Een ingrediënt dat je juist wilt vermijden als de lucht heel droog of vochtig is, is glycerine. Dit wordt vaak gebruikt in haarproducten, omdat het goed hydrateert. Maar daar is het zo goed in, dat het ook water uit de lucht kan halen. Prima bij normale luchtvochtigheid, maar niet zo handig als die hoog of laag is.

Factor 3: je gewenste resultaten

En tot slot de ster van de show als het gaat om het kiezen van je styler: je gewenste resultaten. Die zijn namelijk voor het grootste deel bepalend voor je keuze.

Wil je waves die perfect gedefinieerd zijn, dagenlang goed zitten en maximaal krullen? Ga dan volledig voor hold. Je kunt daarbij kiezen voor een stevige gel, maar zeker ook stylers combineren. Gebruik eerst een foam voor volume, voeg je gel toe en sluit af met een flinke vleug haarspray om je haar op z’n plek te houden.

Roept het weer om beachwaves? Dan zit je goed met alleen een foam of een crème met lichte hold. Heb je heel fijn of dun haar? Voeg dan een salt spray toe om je haar meer textuur te geven. Na deze routine gaat je haar waarschijnlijk sneller pluizen, maar dat is onderdeel van het strandleven.

Producten kiezen voor wavy haar

Hopelijk helpt dit overzicht je om de juiste producten te kiezen voor wavy haar. Weet je door het enorme assortiment niet waar je moet beginnen? Kies dan één merk uit en werk van daaruit verder.

In het Kruidvat of de Etos kom je al een heel eind. Hier vind je speciale krullenmerken zoals As I Am, Yari, Aunt Jackie’s, Mielle en Noughty. Maar ook de meer standaard merken hebben producten voor krullen. Zo heeft Garnier de Loving Blends en Fructis-lijn, die geschikt zijn voor wavy haar. Ook Nivea heeft diverse producten voor krullen.

Andere aanraders zijn Giovanni en Curlsmith, of van Nederlandse bodem Curly Secret en Pretty Curly Girl. Deze merken zijn iets prijziger, maar zeker de moeite waard als je het budget hebt. Verschillende merken hebben ook een quiz op hun website, zodat je makkelijk de juiste producten voor je haar kunt kiezen.

Wil je meer weten over haarverzorging? Stuur een bericht met je vraag, dan gaan we kijken of we ‘m kunnen beantwoorden in een volgend blog.

Zo kies je de juiste producten voor je wavy haar — Wave after wave (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5740

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.